Beheer mede-eigendom van Tivoli GreenCity in Brussel


Professionele syndicus Syncura is aangesteld in het duurzaam project Tivoli GreenCity, winnaar van “Sustainable building award 2018”.

Het is een project van Parbam (Kairos) en Citydev. De bouw wordt gerealiseerd door de THV BAM Contractors-BPC-Jacques Delens. Professionele syndicus Syncura zal instaan voor het beheer van de gemeenschappelijke delen.

Tivoli bevindt zich op wandelafstand van het centrum van Brussel. Het project bestaat uit maar liefst 397 woningen, waarvan 126 sociale huurwoningen. Deze huurwoningen behoren toe aan de Lakense Haard waarvoor Syncura een aangepaste dienstverlening voorzien heeft. De Lakense Haard is een Openbare Vastgoedmaatschappij verbonden met het Gewest.

In de woonwijk zijn er naast woningen ook twee kinderdagverblijven, zeven commerciële ruimtes, een werkplaats voor fietsen en wasruimtes aanwezig.

ECOLOGIE EN BIODIVERSITEIT

Biodiversiteit is een fundamenteel element van de wijk. Zo bevindt er zich op elk gebouw een groendak. De groendaken dragen bij tot de diversiteit, isolatie en absorptie van het regenwater. En zo zijn er op elk woongebouw twee moestuinen op het dak. Bovendien zijn er verschillende groene gevels op de site en zijn er vijf binnentuinen aanwezig.

Zowel de bewoners als de handelaars zullen aangestuurd worden om te sorteren en te composteren.

Tivoli GreenCity Brussel

ENERGIE

Een centrale stookplaats met warmterecuperatie zorgt voor de warmteproductie van heel de wijk. Deze installatie zorgt voor de verwarming en het warm water die nodig zijn voor het sanitair.

Op elk gebouw zijn er zonnepanelen geïnstalleerd en de geproduceerde elektriciteit wordt gebruikt in de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

BEHEER GRIJS- EN REGENWATER

De wijk gebruikt regenwater om schoon te maken, om de planten water te geven en wordt gebruikt in de wasruimtes. Bovendien wordt het grijswater (huishoudelijk afvalwater: water van wasmachine, douche…) gerecycleerd.

MOBILITEIT

Een grote troef van Tivoli is de bereikbaarheid en de toegankelijkheid voor iedereen. 291 ondergrondse parkeerplaatsen liggen onder de gebouwen van de wijk. De straten binnenin de wijk zijn hoofdzakelijk bedoeld voor voetgangers/fietsen: zij krijgen daar voorrang. De promenade en het park in de wijk zijn uitsluitend voor voetgangers.

De woonwijk moedigt verschillende alternatieven aan om zich te verplaatsen: autodelen Cambio, elektrisch autoverhuur Zencar en fietsverhuur Villo!.

COLLECTIEVE RUIMTEN

Op de bovenste verdieping van het hoogste gebouw bevindt zich een experimentele serre. En in elk gebouw hebben de bewoners: twee moestuinen op het dak (waarvan één toegankelijk is met de lift voor mensen met een beperkte mobiliteit), een binnentuin en een collectieve wasruimte die gebruikmaakt van de energie via de zonnepanelen en van het regenwater.

terug naar overzicht

LinkedIn
Twitter