Hoe gaan we wonen in de toekomst

Hoe gaan we wonen in de toekomst?

 

Ons bevolkingsaantal blijft maar stijgen. Daardoor zal de beschikbare woonoppervlakte schaarser worden. Hoe gaan we dan moeten wonen in de toekomst? Het is een vraag die velen dwarszit. Het idee dat we moeten kleiner wonen is voor velen uit den boze.

Kleiner, maar met evenveel comfort?

Zowel u als uw buur willen aangenaam en comfortabel blijven wonen. Maar het is duidelijk: in de toekomst gaan we kleiner moeten wonen. Experts zijn al jaren bezig om ideeën te ontwikkelen om kleiner te gaan wonen maar zonder aan ons comfort te moeten inboeten.

Hoe zal een woning er in de toekomst uitzien?

COHOUSING?

We gaan de ruimte die we hebben maximaal moeten benutten. Een mogelijke oplossing is dat we meer ruimtes zullen delen met anderen (tuin, garage, waskamer, polyvalente ruimte…) en dit zonder privacy af te staan. Dit wil dus ook zeggen dat de steden en gemeentes op deze visie gaan moeten inspelen en hun infrastructuur zullen moeten wijzigen.

Met andere woorden, de mogelijkheid bestaat dat we zullen samen gaan wonen in een woonwijk, maar toch in aparte woningen, handelszaken... Mooie voorbeelden hiervan zijn ’t Groen Kwartier in Antwerpen, Tivoli GreenCity in Brussel en Schelde-Eiland in Oudenaarde. De mede-eigendom van deze drie projecten wordt beheerd door Syncura.

OF KLEINER EN IN DE HOOGTE?

De trend om kleiner te gaan wonen is geen voorspelling, het is al volop bezig. Het is dan ook een logische evolutie om kleiner en in de hoogte te gaan wonen. Het brengt heel wat praktische en financiële voordelen met zich mee: zoals minder onderhoud, meer sociaal contact en het is energie- en kostenbesparend.

Meer mensen samen op een kleinere oppervlakte betekent onder andere dat er meer meningen zullen zijn met mogelijke discussies. Hierbij speelt een goede syndicus een grote rol. De syndicus zal de meningsverschillen moeten managen zodat de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) samen tot één beslissing komt.

Energiezuiniger gaan wonen

Naast kleiner wonen, zullen we in de toekomst ook duurzamer/energiezuiniger moeten gaan wonen. Denk bijvoorbeeld aan passiefwoningen, nul-energie-woningen…

Compacter en duurzamer gaan wonen is aan een opmars bezig. Maar nog niet iedereen is er klaar voor doordat we het zodanig gewoon zijn om groot en afgezonderd te wonen.

De rol van een syndicus in heel het verhaal? De syndicus zal instaan voor het beheer van de mede-eigendom van deze projecten van de toekomst. De syndicus zal mee moeten evolueren en op de hoogte moeten zijn van mogelijke nieuwe wetten rond deze projecten.

Professionele syndicus Syncura is een absolute voorstander van dergelijke projecten om zo verschillende gemeenschappen, leeftijden… samen te brengen. En ziet het dan ook als haar taak om het leven in deze wijken in goede banen te leiden.

12 april 2019 - Johan Vande Moortel
Tags :syndicus, professionele syndicus, woonsite, Wonen in de toekomst