Hoeveel kost een gebouw op lange termijn?

In vele Vlaamse steden bestaan er grote appartementsblokken uit de jaren ’70 – ’80. Wat zijn de verwachtingen van deze appartementen op termijn van bijvoorbeeld 10 jaar? Zijn deze appartementsgebouwen duurzaam genoeg om nog 20 jaar mee te gaan zonder grote renovatiekosten? Uiteraard moet een gebouw voldoen aan de steeds worden normen (lift, dakisolatie…), maar wat met de renovatiekosten zoals de gevel?

Bij de aankoop van een bestaand appartement letten potentiële kopers op de grootte, prijs, locatie… van het pand. De kosten van de gemeenschappelijke delen en de werking van de VME (Vereniging van Mede-Eigenaars) worden daarentegen te vaak vergeten bij de aankoop.

Als eigenaar van een appartement in mede-eigendom, betaalt u een deel van de gemeenschappelijke delen. Denk bijvoorbeeld aan de trappenhal en de lift die op regelmatige basis moeten onderhouden worden. De kosten hiervan worden verdeeld over de verschillende mede-eigenaars, naar verhouding van hun aandeel in de gemeenschappelijke delen. Of bijvoorbeeld het aandeel die men moet bijdragen voor grote renovatiewerken aan het dak die zullen uitgevoerd worden.

Onderzoek door Trema., technische vastgoedadviseur

Trema., technische vastgoedadviseur voerde een data-analyse uit op de vastgoedportefeuille van Syncura. Syncura beheert op vandaag ongeveer 1 300 gebouwen. Het grootste deel van deze gebouwen bestaat uit zowel privatief (appartementen) als commercieel (handelspanden, praktijkruimtes…) gebruik. 

Na screening werden 882 gebouwen weerhouden om deze analyse op uit te voeren. Voor de overige gebouwen in beheer van syndicus Syncura was er onvoldoende data beschikbaar om drie jaar aan kosten te kunnen gebruiken. De 882 gebouwen bestaan in totaal uit 17 828 privatieven.

Leeftijd van het gebouw

Onderstaande grafiek geeft per ouderdomscategorie het aantal gebouwen en privatieven weer voor de geanalyseerde gebouwen. Het grootste aandeel van de gebouwen in beheer van syndicus Syncura is gebouwd tussen 2010 en 2020.

 

 Trema.: Leeftijd van een gebouw

Kosten aan de gemeenschappelijke delen

Verder werden de kosten (inclusief btw) in categorieën opgedeeld. Een overzicht van de kosten van 2018 kan hieronder gevonden worden. We zien dat de grote kosten worden uitgegeven aan onderhoud, administratie, EGWC (Elektriciteit, Gas, Water en Communicatie) en investeringen.

Onderhoud

            10.784.452 €

Administratiekosten

              7.949.831 €

EGWC

              5.886.287 €

Investeringen

              4.487.062 €

Experts

                  508.124 €

Individuele kosten

                  361.121 €

diversen

                  267.111 €

Eindtotaal

            30.243.987 €

 

De tabel van de kosten in combinatie met de grafiek met de ouderdomscategorieën wordt geïllustreerd in onderstaande grafiek. Om extremen uit te filteren werd de mediaan genomen van de laatste drie jaar per kostencategorie. De kostprijs per categorie per privatief per maand wordt aangetoond aan de hand van verschillende kleuren.

 

 Trema.: Ouderdom gebouw

Uiteraard kunnen we concluderen dat hoe ouder het gebouw, hoe meer kosten het met zich meebrengt. Maar wanneer we de tabel van dichterbij bekijken, zien we dat de kosten aan investeringen evolueren met de ouderdom van het gebouw, maar dat de administratie- en onderhoudskosten ongeveer gestaag blijven.

Wenst u beroep te doen op de diensten van technisch vastgoedadviseur Trema.? Contacteer hen vrijblijvend via www.trema.be.

 

10 februari 2021 - Syncura
Tags :syndicus, professionele syndicus, Renoveren