Mag een syndicus commissielonen ontvangen?

Mag mijn syndicus commissielonen ontvangen van leveranciers?

In principe mag de syndicus commissielonen ontvangen van leveranciers, maar dan moet hij dit open en transparant communiceren met de algemene vergadering.

Ontvangt de syndicus commissielonen zonder dat de VME hiervan op de hoogte is, dan kan hij bijvoorbeeld gesanctioneerd worden door het BIV, Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars.

Professionele syndicus Syncura is absoluut tegen commissielonen ontvangen van leveranciers. Wij hanteren dit systeem niet en we hebben dit ook nooit aanvaard.

Wij vinden dat een syndicus die commissielonen ontvangt onmogelijk objectief en onafhankelijk kan zijn tegenover de leveranciers.

Verder kan dit de verloning van die syndici ondoorzichtig maken. Als ze verdoken commissielonen ontvangen, kunnen ze hun erelonen laten zakken. Wanneer dit niet open gecommuniceerd wordt naar de VME’s, kunnen de verschillende syndici onmogelijk objectief vergeleken worden. Bijkomend kan de VME de leveranciers niet zelf kiezen omdat de syndicus vasthangt aan die waarvan hij commissielonen ontvangt.

De mede-eigenaars hebben het gevoel dat ze goedkoper gediend zijn door een lager ereloon, maar vergeten dat de totale werking van de VME soms tot 15% duurder kan zijn door de keuze van leveranciers.

Door de verschillende schandalen in de media is het aantal syndici dat commissielonen ontvangt, gedaald, maar ze blijven aanwezig op de markt.

Dit wil niet zeggen dat u als syndicus geen partners kunt hebben waarmee u al jaren goed en veel mee samengewerkt hebt. Zo zullen wij onze zusterbedrijven Facility Comfort, Sipur (schoonmaakbedrijven) en Insures (verzekeringsmakelaar) een kans geven en voorstellen aan de VME als leverancier. Het al dan niet aanvaarden van deze leveranciers ligt volledig bij de VME zelf en heeft in geen geval invloed op de erelonen van Syncura.

Bij de keuze van syndicus, kan de VME best verschillende syndici met elkaar vergelijken. Als de voorgestelde erelonen veel lager liggen dan het gemiddelde, dan klopt er iets niet. De erelonen weerspiegelen de dienstverlening die de mede-eigenaars mogen verwachten (service en kwaliteit).

Professionele syndicus Syncura streeft naar een maximale transparantie bij elk onderdeel van beheer van mede-eigendom. Met ons online portaal mySyncura kunnen de bevoegde mede-eigenaars 24u/24 documenten raadplegen en zijn alle transacties naar de leveranciers voor de commissaris van rekeningen online te consulteren.

De syndicmarkt is op goede weg!

Johan Vande Moortel

18 juni 2018 - Johan Vande Moortel
Tags :syndicus, professionele syndicus, commissieloon