Syndicus Syncura Antwerpen beheert mede-eigendom van 't Groen Kwartier in Antwerpen

’t Groen Kwartier, wonen en werken combineren in de binnenstad

De projectontwikkelaars Matexi en Vanhaerents slaagden erin om een autovrije site in de Antwerpse binnenstad te creëren waar wonen, winkelen en werken op een aangename manier mogelijk zijn. Dit allemaal dankzij een evenwichtige mix van huisvestigingen en handelspanden op deze historische site.

Het is een mix van verschillende soorten panden: betaalbare appartementen voor jonge gezinnen en starters, rijwoningen met een tuin en meerdere types handelspanden (winkels, kantoren en restaurant). Op ’t Groen Kwartier hebben de woningen een grote diversiteit in oppervlakte en prijsklassen. Bovendien is er ook plaats voor sociale huisvestigingen.

MIX VAN WONEN

Op de site zijn er 400 wooneenheden: 35% voor residentieel wonen, 40 % betaalbaar wonen en 25% voor sociaal wonen. De mix van woningen zorgt voor een gezonde diversiteit en versterkt het gemeenschapsgevoel, alsook de leefbaarheid. ’t Groen Kwartier biedt zo een thuis voor zowel jong als oud en voor alleenstaanden of voor gezinnen met kinderen.

HANDELSACTIVITEITEN

Op de site zijn er verschillende handels- en kantooractiviteiten. De voormalige Centrale Kapel is bijvoorbeeld nu het toprestaurant van Sergio Herman, namelijk The Jane. In de Oude Stookplaats worden creatieve start-ups samengebracht door André Duval. Bovendien zijn er in de Monumentenzone ook nog een supermarkt en een kinderopvang. Ook ons Syncura-kantoor van Antwerpen bevindt zich middenin ’t Groen Kwartier.

WEERSPIEGELING VAN DE SAMENLEVING

Met ’t Groen Kwartier in Antwerpen zien we dat er een nieuwe manier van samenleven is ontstaan, waar wonen en werken gecombineerd kunnen worden. De site kan gezien worden als een weerspiegeling van de maatschappij. En mensen gaan steeds meer ruimte gaan delen, waardoor het buurtgevoel versterkt.

Het is bovendien ook een oplossing voor verschillende mobiliteitsproblemen en de verstedelijking. Dankzij de site is er meer groen in de stad, zijn er mobiliteitsalternatieven (deelauto’s en fietsen), is er geen gettovorming en ligt alles binnen handbereik (jobs, winkels, horeca, kinderopvang…).

Als syndicus is het een uitdaging om de mede-eigendommen van bovenvermelde profielen samen te beheren. Maar professionele syndicus Syncura is voorstander van dergelijke sites en ziet het als haar taak om deze projecten in goede banen te leiden.

Johan Vande Moortel

31 mei 2018 - Johan Vande Moortel
Tags :syndicus, professionele syndicus, woonsite