Nieuws

Handleiding voor de mede-eigenaar

4 april 2018

Heeft u net een appartement gekocht of bent u van plan om er één te kopen? Dan koopt u meer dan u denkt. Deze handleiding wil u een handig overzicht bieden over de werking van de mede-eigendom.

Klik op onderstaande afbeelding en lees de handleiding voor de (toekomstige) mede-eigenaar van een appartement.

Wie is de syndicus? Wat is de rol van een syndicus? 

De syndicus wordt door de algemene vergadering aangesteld voor een duur van maximum drie jaar. Zijn mandaat kan worden hernieuwd. De algemene vergadering kan de syndicus ook steeds ontslaan. Hij is de vertegenwoordiger van de VME en staat als dusdanig in voor de gemene delen van het gebouw. De syndicus is niet bevoegd voor louterprivatieve aangelegenheden. Hij komt met andere woorden niet tussen in geschillen tussen een eigenaar en zijn huurder.
 
De syndicus van de mede-eigendom kan een mede-eigenaar zijn, maar het aantal vrijwillige syndici, medeeigenaars verliest terrein. Een syndicus moet altijd op de hoogte blijven van de vaak wijzigende wetgeving en van de nieuwste ontwikkelingen binnen zowel het technisch, financieel als administratief beheer. Daarbovenop moet hij bepaalde sociale vaardigheden hebben om, indien nodig, als bemiddelaar tussen de medeeigenaars op te treden. Daarom wordt er vaak beroep gedaan op een professionele, externe syndicus, erkend door het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars).
 
De syndicus voert de beslissingen uit die tijdens de algemene vergadering genomen zijn, of laat ze uitvoeren, en zorgt voor het administratief, boekhoudkundig en technisch beheer. Lees meer.
 

Introductie tot de mede-eigendom

terug naar overzicht
LinkedIn
Twitter